Polędwiczka słodko-ostra z warzywami i ryżem

Czas przygotowania:
20 minut
Trudność:
Łatwy

Warianty

Słodko-ostra polędwiczka wieprzowa z warzywami i ryżem

Składniki

  • Ryż basmati - 40 g
  • Wieprzowina, polędwiczka - 120 g
  • Cukinia - 100 g (1/2 małej szt.)
  • Marchew - 80 g ( 1 duża sztuka)
  • Papryka czerwona - 75 g (1/2 średniej szt.)
  • Czosnek - 1 szt.
  • Imbir korzeń - 10 g (łyżka)
  • Sos sojowy - 20 g (2 łyżki)
  • Keczup - 20 g (1,5 łyżki)
  • Syrop klonowy - 10 g (łyżka)
  • Chili pieprz cayenne - szczypta
  • Sezam, nasiona łuskane - 5 g (łyżeczka)
  • Kolendra/dymka - garść

Wartości odżywcze

  • Kcal - 528
  • Białko - 38 g
  • Tłuszcze - 15 g
  • Węglowodany - 60 g
  • Błonnik - 8 g

Przepis

1. Ryż ugotuj. Polędwiczkę pokrój w paski. Marchew, cukinię i paprykę na mniejsze kawałki. Imbir i czosnek drobno posiekaj.
2. Na oliwie przesmaż imbir z czosnkiem. Dodaj warzywa oraz polędwiczkę.
3. Smaż na średnim ogniu, podlewając wodą około 5 minut.
4. Z sosu sojowego, keczupu, syropu klonowego, soku z limonki oraz chilli przygotuj sos.
5. Sos dodaj do potrawy i smaż kolejne 5 minut, mieszając.
6. Gotową polędwiczkę podawaj z ryżem. Danie posyp sezamem oraz kolendrą/dymką.

DIETA ONLINE

text
0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć